Nieuwjaarsconcert: Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet Le voisin de Chopin: Parijse Klaviervirtuozen
Frédéric Chopin vergaarde roem als de romanticus met de gouden vingers. Minder bekend is Charles-Valentin Alkan, zijn collega wiens pianowerken behoren tot de moeilijkste ooit geschreven. Beiden waren virtuoze pianisten, vrienden én buren in het Parijs van de 19e eeuw.
Zij vormen het decor voor dit concert van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet. U kunt een romantisch en virtuoos concert verwachten waarbij alle klarinetten uit de kast worden gehaald voor de lyrische klanken van Chopin en de duivels indrukwekkende capriolen van Alkan.
Het NAKK vroeg Nederlands pianogrootheid Thomas Beijer om de stukken van Alkan te arrangeren.
Het verhaal gaat dat Chopin zo onder de indruk van Alkans technische virtuositeit was dat hij opmerkte dat Alkan “drie handen had in plaats van twee”. Gelukkig heeft het NAKK er samen acht!
Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet
Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet bestaat uit de vier veelzijdige klarinettisten Sergio, Bart, Tom en Jesse.
De vier heren zijn allen opgeleid aan het Conservatorium van Amsterdam. Het is samenspel, hun liefde voor de hele klarinetfamilie en vooral het plezier in muziek maken wat hen samen tot het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet, kortweg het NAKK maakt. Het kwartet is inmiddels al elf jaar een graag gezien en geliefd ensemble op de Nederlandse muziekpodia.
Ook internationaal is het NAKK actief. Het ensemble maakte tournees naar landen met een bijzondere muziekcultuur, zoals Bulgarije, Portugal en Brazilië. De opgesnoven invloeden zijn terug te horen in de diverse gevarieerde programma’s.
Muziek bij iedereen brengen is hetgeen waarin het NAKK het sterkst is: zo verraste het ensemble nietsvermoedende passagiers van de Amsterdamse tram 3 en konden lange rijen automobilisten genieten van een kort file-concert voor de open brug op de A1 bij Muiderberg
Voor de allerkleinste oren spelen de vier NAKKers de familievoorstelling Dromenblazers (i.s.m. Oorkaan) en Vreemde Vogels (i.s.m. het Koninklijk Concertgebouw), een muzikale wandeling door natuurgebieden van Staatsbosbeheer.
Met een eigenzinnige kijk op klassieke muziek en spontaniteit op het podium verovert het ensemble al snel de harten van het publiek.
Sergio Hamerslag
(klarinet/esklarinet)
Sergio raakte op 11-jarige leeftijd helemaal in de ban van de klarinet. Door een ledenwerfactie op de basisschool begon hij met klarinetles van Gerrit de Weerd bij de plaatselijke harmonie. Hij werd vier jaar later aangenomen in de jong talent klas van het Conservatorium van Amsterdam bij Herman Braune.
Bart de Kater
(klarinet/bassethoorn)
Bart sloot zijn Bachelor en Masteropleiding cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij studeerde bij Herman Braune, Harmen de Boer en Arno Piters. Als muzikant slaat hij graag een brug naar muziektheater en werkte hij samen met diverse theatergezelschappen. Naast de klassieke muziek begeeft Bart zich ook graag op het vlak van de folklore muziek en bespeelt hij de kaval, een Bulgaars traditionele herdersfluit.
Tom Wolfs (klarinet/bassethoorn)
Tom studeerde klarinet aan het Conservatorium van Amsterdam bij Arno Piters en Hans Colbers en behaalde zijn master cum laude in 2014. Tegelijkertijd met zijn studie aan het conservatorium studeerde Tom Muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Voor de master Arts and Culture (Musicology) ontving hij in hetzelfde jaar zijn diploma.
Sinds 2008 geeft Tom klarinetlessen in en rondom Amsterdam.
Jesse Faber (basklarinet)
Jesse speelde tot zijn 9e viool en koos daarna voor de klarinet, in de eerste instantie omdat er een leuk meisje dat bij hem in de klas zat ook klarinet speelde, maar al snel was hij flink fanatiek. Hij won prijzen in de nationale finale van het Prinses Christina Concours en op zijn 18e ging hij al op tournee. Ook speelt Jesse voor het project Mimic op chirurgische afdelingen in ziekenhuizen.
Meer informatie over deze vier heren is te vinden op http://www.nakk.nl/Nieuw-Amsterdams-Klarinet-Kwartet/nl-NL/biografie/nakk.aspx
Wat u kunt verwachten
Het nieuwjaarsconcert is een informeel concert om kennis te maken met Stichting Musica en de inwoners van Apeldoorn en omgeving.
Tijdens het concert kunt u drankjes, op eigen kosten, halen bij de bar. Deze kunnen contant en bij uitzondering met pin betaald worden.
De Jachtlaankerk
De PKN-gemeente rond de Jachtlaankerk is veelkleurig en heeft een uitstraling naar heel Apeldoorn en daarbuiten: ruim een derde van de leden woont buiten de geografische grenzen van de wijk. De geloofsbeleving van de gemeenteleden is te karakteriseren als ruim en divers. Waarbij muziek een essentieel onderdeel is van onze gemeente.
Naast kerkdiensten organiseert de Wijkgemeente ook tal van andere activiteiten. En geven zij ruimte aan concerten georganiseerd door Stichting Musica.
Over het concert:
Datum: | Zondag 12 januari 2025 |
Inlooptijd: | 14:00 uur |
Starttijd: | 14:30 uur |
Adres: | Jachtlaankerk, Jachtlaan 143, 7313 CW Apeldoorn |
Het concert duurt ongeveer 70 minuten zonder pauze.
Voorafgaand, tijdens en na het concert is er gelegenheid om iets te drinken op eigen kosten.
Nog een paar aandachtspunten:
- De Jachtlaankerk is rolstoelvriendelijk en is in het bezit van een invalidentoilet.
- De inlooptijd is 14:00 uur. Wij verzoeken u vriendelijk niet eerder te komen in verband met de privacy van de musici.
- Voorafgaand, tijdens en na het concert kunt u drankjes kopen aan de bar. Graag contant afrekenen als dat mogelijk is.
- Er zal in opdracht van Stichting Musica beeldmateriaal, foto’s en korte videofragmenten, van het optreden worden gemaakt door een professionele fotograaf en/of een bestuurslid van de stichting. Als u niet herkenbaar op het beeldmateriaal wilt komen, geeft u dit dan aan bij binnenkomst.
- De ticketverkoop gaat via Eventbrite. Mocht u problemen hebben met het bestellen van uw tickets of liever via de e-mail uw tickets willen bestellen, stuurt u dan een e-mail naar tickets@stichtingmusica.nl